3 overené spôsoby ako vyčistiť striebro svojpomocne

Vytvorené 2021-04-07 18:15:10.

Ak si kupujete strieborný šperk tak sa pripravte na to že po čase začne černieť. Nie je to dôsledkom nekvalitného výrobku, ale ide iba o prirodzenú vlastnosť striebra.

Poradíme vám ako si môžete svojpomocne vyčistiť strieborné šperky, prstene, náhrdelníky, náušnice, náramky, mince alebo príbor pomocou prípravkov ktoré nájdete aj u vás doma.

V obchodoch môžete kúpiť aj profesionálne výrobky ktoré ale bývajú často drahé a nedostupné. Výhodou striebra je že ho môžete vyčistiť aj s produktami a náčiním ktoré najdete u vás doma.

Prečo strieborné šperky černejú?

Tmavý povlak je vrstva korózie ktorá sa rýchlo začne hromadiť na povrchu striebra. Černanie vzniká pri chemickej reakcii sirovodika, kyslíka alebo síry ktoré sú prítomne v atmosfére. Môže za to oxidácia, čo je prirodzený jav ktorému sa dá zabrániť iba ak je striebro povrchovo ošetrené rhodiovaním, platinovaním alebo iným spôsobom.

1. Sóda bikarbóna/ prášok do pečiva

Pridajte vriacu vodu a sódu bikarbónu do hrnca ktorý je zvnútra vystlaný alobalom. Odstránte po 1-3 minútach a opláchnite pod studenou vodou a vydrhnite suchou handričkou.

Tento proces spôsobí chemickú reakciu ktorá odstráni sčernanie z povrchu striebra v priebehu pár minút.

2. Citrón a slaný kúpeľ

Vytlačte citrón do misky a pridajte 3 lyžičky kuchynskej soli a zalejte horúcou vodou. Nechajte striebro ponorené v tejto zmesi aspoň 5 minút. Následne ho vyberte, osušte a drhnite až kym nezmizne povlak.

3. Zubná pasta obsahujúca fluor

Vytlačte za lyžičku zubnej pasty na povrch striebra a pomocou handričky alebo kefy ho drhnite aspoň 3 minúty Nakoniec ho opláchnite teplou vodou a osušte čistou handričkou.

Záver

Ako najlepšia metóda čistenia strieborných šperkov sa nám overila pomocou sódy bikarbóny a alobalu. Pomer ceny a výkonu je excelentný keďže po vyčistení vyzerá šperk ako nový aj keď bol na začiatku maximálne znečistený. 

Ak chcete využiť profesionálne riešenie tak sa odporúča zakúpenie špeciálnej handričky určenej na čistenie striebra. Ak má váš šperk drahé kamene tak odporúčame kúpu tejto handričky kedže každý drahý kameň reaguje ináč s vyššie uvedenými riešeniami.