13 najlepších drahokamov používaných v prsteňoch

Vytvorené 2021-04-07 18:15:10.

Drahokamy sú kuskami kryštálov minerálov. Po tom ako sú vyrezané a vybrúsené, tieto vzácne kamene sú často použité ako súčasť šperkov. Prstene obsahujúce drahokami sú nestarnúcou klasikou šperkov. 

Drahé kamene sa často vyberajú podľa mesiaca narodenia človeka čo ho bude nosiť. Spájajú sa aj s bohatstvom alebo slúžia ako módne doplnky. V tomto článku si popíšeme bežne používané drahokamy na prstenoch.

Odolnosť drahých kameňov

Odolnosť drahých kameňov je najčastejšie ocenená ”Mohsovou stupnicou tvrdosti”. Táto stupnica hodnotí nielen tvrdosť ale aj vhodnosť drahokamu na každodenné nosenie ako súčať šperku.

Drahokamy s vyšším číslom na stupnici sú spojené s vyššou odolnosťou vďaka čomu sa hodia lepšie na vkladanie do prsteňov ktoré nosíme každý deň. Drahokamy s nízkou tvrdosťou sa tiež dajú používať ako súčasť šperkov ale potrebujú špeciálne čistenie a mali by sa odkladať pred vykonávaním náročnejších aktivít pri ktorých by sa mohli poškodiť.

1. Diamant

Diamant sa nachádza najvyššie v stupnici tvrdosti a preto mu je priradené číslo 10. Sú nesmierne odolné a vyskytujú sa v rôznych farebných odtieňov - oceľovo šedá, biela, modrá, žltá, oranžová, červená, zelená, ružová, hnedá a čierna.

Najčistejší diamant je číry a priesvitný bez farebného odtieňa. Diamanty sa vyskytujú na rôznych druhoch prsteňov ale najčastejšie sa používajú ako snubné alebo svadobné prstene.

2. Zafír

Zafír je vysoko na Mohsovej stupnici, čo z neho robí odolný kameň vhodný na každodenné nosenie. Zatiaľ čo modrá je farba bežne spájaná so zafírmi, vyskytujú sa tiež v žltej, ružovej, oranžovej a bielej farbe. Zafíry symbolizujú pravdu a vernosť. Po diamantoch sú druhým najpopulárnejším drahokamom.

3. Smaragd

Smaragdy sú mierne mäkšie kamene ako zafíry, čo znamená, že budú vyžadovať trochu väčšiu starostlivosť, aby nedošlo k poškodeniu kameňa. Aby ste sa vyhli poškodeniu, dajte si prsten dole z prsta pred akýmikoľvek činnosťami, pri ktorých by ho mohli poškriabať a čistite ho jemnou handričkou asi trikrát týždenne.

4. Rubín

Sú vynikajúcou voľbou v šperkoch, ktoré sa budú nosiť každý deň. Rubíny sa môžu líšiť od ružovej až po sýto krvavo červenú farbu a sú veľmi nápadným kameňom. Rubín predstavuje ušľachtilosť, čistotu a vášeň.

5. Ametyst

Ametyst je tvrdosťou podobný smaragdu. Je vhodnou voľbou pre každodenné nosenie šperkov s trochou zvýšenej opatrnosti, aby sa zabránilo poškriabaniu. Odtiene ametystu sa líšia od svetlej levandule po sýtofialovú, ktorá sa pri špecifickom osvetlení môže dokonca javiť ako čierna. Niektorí pripisujú ametystu upokojujúce a meditačné vlastnosti.

6. Granát

Granáty sú farby podobné rubínu, ale vo výrazne nižšej cenovej kategórií ako sú rubíny. Granát je tvrdý drahý kameň vhodný na denné nosenie. Granáty sú symbolom priateľstva a podporujú energetickú hladinu.

7. Ónyx

Onyx má nižšie hodnotenie podľa Mohsovej stupnice a môže sa ľahko poškriabať, odštiepiť alebo prasknúť. Tento prsten budete musieť zvliecť, keď vykonávate domáce práce alebo akékoľvek fyzické aktivity. Ónyxu sa pripisuje vlastnosť ochrany nositeľa. Tento drahokam je nápadnej čiernej farby, ktorá sa dobre hodí k mnohým módnym štýlom.

8. Tyrkys

Tyrkys je drahý kameň vyskytujúci sa v modrých, zelených a žltých odtieňoch. Je to mäkký drahokam a môže sa ľahko poškriabať. Z dôvodu pórovitosti tyrkysu ho chráňte tak, že ho pred sprchovaním alebo pri styku s vodou odložíte. Tiež sa uistite, ženeprichádza do styky s makeupom, krémami alebo inou kozmetikou. Tyrkys sa dobre kombinuje s bezstarostnými štýlmi.

9. Perly

Perly sa nachádzajú v niekoľkých odtieňoch - bielej, krémovej, čiernej, šedej a striebornej. Sú veľmi mäkké a ľahko sa poškriabú. Na ochranu pred poškodením je perlový prsteň určený na nepravidelné nosenie. Určite sa neodporúča na každodenné nosenie. Uchovávajte perly v mäkkom vrecku, aby ste ich chránili pred poškodením.

10. Tanzanit

Farba tanzanitu sa pohybuje v rozmedzí od modrej až po modro fialovú. Ako mäkší kameň sa môže časom poškriabať, ak ho budete nosiť každý deň. Tanzanit sa stal ďalšou populárnou náhradou zásnubných prsteňov, vyžaduje si však určitú starostlivosť, aby nedošlo k jeho poškodeniu.

11. Aquamarín

Aquamarín je odolný kameň vhodný na každodenné nosenie. Nedá sa ľahko poškodiť. Akvamarín je svetlo modrý až modro zelený kameň. Tento kameň symbolizuje pokoj, vyrovnanosť a harmóniu. Môžete si tiež zvoliť akvamarín ako kameň pre zásnubný prsteň. Veľmi ľahké kamene ktoré napodobňujú vzhľad diamantu.

12. Opál

Opály sú nádherné kamene, ktoré si vyžadujú osobitnú starostlivosť. Opál by ste si mali odložiť pred akýmikoľvek činnosťami, ktoré by ho mohli poškodiť. Opály môžu ľahko prasknúť alebo sa rozbiť v suchých podmienkach alebo pri rýchlych zmenách teploty. Z tohto dôvodu nečistite opály v ultrazvukovom čističi, ale čistite ich jemným čistiacim prostriedkom v teplej vode s mäkkou handričkou alebo zubnou kefkou. Opálový prsteň nenamáčajte a neponárajte do vody.

13. Jantár

Jantár je ďalší kameň, ktorý je podľa Mohsovej stupnici dosť mäkký a dá sa teda ľahko poškriabať. Jantár je látka, ktorá sa v skutočnosti vytvára fosilizáciou stromovej živice. Jantárové farby sa pohybujú od priesvitnej svetlo žltej, matnej čiernej a nepriehľadnej až po hnedú. Rovnako ako v prípade opálu, nepoužívajte ultrazvukový čistič s jantárom. Namiesto toho ho očistite mäkkou suchou handričkou. Jantár skladujte v mäkkom vrecku, aby ste zabránili poškriabaniu.